• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Wakacyjne zakazy ruchu PDF Drukuj Email
piątek, 28 czerwca 2013 13:03

Przypominamy, że z dniem dzisiejszym wchodzą wakacyjne zakazy ruchy dla pojazdów ciężarowych i zespołów pojazdów powyżej 12 ton dmc.  Zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Transportu z dnia 31 lipca 2007 roku w sprawie okresowych ograniczeń oraz  zakazów ruchu niektórych pojazdów na drogach (Dz.U. 147 poz. 1040 z 2007 roku ze zmianami) zakazy obowiązują w okresie od ostatniego piątku czerwca do ostatniej niedzieli przed rozpoczęciem zajęć szkolnych:

  1. od godz.08:00 do godz. 22:00 w niedzielę,
  2. od godz.08:00 do godz.14:00 w sobotę oraz
  3. od godz.18:00 do godz. 22:00 w piątek.

 

 

Wyjątki określone na podstawie § 3 Rozporządzenia:

 

  1. pojazdy Policji, Inspekcji Transportu Drogowego, Straży Granicznej, Służby Celnej, Sił Zbrojnych RP, Biura Ochrony Rządu, pogotowia technicznego, jednostek ochrony przeciwpożarowej, jednostek ratownictwa chemicznego oraz jednostek służb ochrony radiologicznej i ochrony przed skażeniami;
  2. pojazdy biorące udział w usuwaniu awarii;
  3. pojazdy biorące udział w akcjach ratowniczych;
  4. pojazdy ratunkowe wykorzystywane w przypadku klęsk żywiołowych;
  5. pojazdy uczestniczące w akcjach humanitarnych;
  6. pojazdy pracujące na potrzeby budowy dróg i mostów oraz ich utrzymaniu;
  7. pojazdy przeznaczone do przewozu żywych zwierząt;
  8. pojazdy pracujące na potrzeby skupu mleka, zbóż lub zwierząt;
  9. pojazdy pracujące na potrzeby bezpośredniego zaopatrzenia statków morskich w paliwo, materiały olejowe, olej smarowy, części zamienne oraz wodę pitną;
  10. pojazdy przewożące sprzęt transmisyjny stacji radiowych i telewizyjnych;
  11. pojazdy używane do przewozu sprzętu dla obsługi imprez masowych, w związku z organizacją tych imprez;
  12. pojazdy używane do przewozu prasy stanowiącej znaczną część ładunku lub znaczną część dostępnej przestrzeni ładunkowej;
  13. pojazdy używane do przewozu lekarstw i środków medycznych;
  14. pojazdy używane do przewozu przesyłek w ramach działalności pocztowej stanowiących znaczną część ładunku lub znaczną część dostępnej przestrzeni ładunkowej;
  15. pojazdy pracujące w związku z niezbędnym utrzymaniem ciągłości cyklu produkcyjnego lub świadczenia usług przedsiębiorstwa pracującego w ruchu ciągłym;
  16. pojazdy przewożące materiały niebezpieczne w ilościach, dla których wymagane jest oznakowanie pojazdu tablicami ostrzegawczymi barwy pomarańczowej;
  17. pojazdy przewożące artykuły szybko psujące się i środki spożywcze (wykaz w dalszej części), stanowiących znaczną część ładunku lub znaczną część dostępnej przestrzeni ładunkowej;
  18. pojazdy przeznaczone do przewozu betonu oraz pomp do jego tłoczenia;
  19. pojazdy przeznaczone do przewozu odpadów komunalnych lub nieczystości ciekłych;
  20. pojazdy używane do przewozu towarów wyładowywanych z wagonów na stacji kolejowej, w promieniu 50 km od tej stacji;
  21. pojazdy używane w transporcie kombinowanym;
  22. pojazdów wolnobieżnych używanych do prac rolnych i ciągników rolniczych;
  23. pojazdy powracające z zagranicy, w celu zakończenia przewozu drogowego lub do odbiorcy przewożonego ładunku, mających siedzibę na terytorium Polski,
  24. pojazdy, które wjechały na terytorium Polski poza terminami lub godzinami obowiązywania zakazu, w odległości do 50 km od miejsca przekroczenia granicy, oraz oczekujących na granicy na wyjazd z terytorium Polski,
  25. pojazdy dla potrzeb bezpłatnych medycznych badań profilaktycznych.

 

UWAGA:

Wyjątki wymienione powyżej od 6 do 21 punktu dotyczą także pojazdów pustych w drodze po ładunek lub w drodze powrotnej po rozładunku.

Artykuły szybko psujące się i środki spożywcze

 

  1. Mięso i podroby jadalne.
  2. Ryby i skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne.
  3. Produkty mleczarskie, w szczególności: jogurty, kefiry, śmietana, mleko spożywcze, twarogi, sery dojrzewające, masło, lody.
  4. Jaja ptasie i masy jajeczne.
  5. Kwiaty cięte i doniczkowe oraz darń rolowana.
  6. Warzywa i grzyby świeże i mrożone.
  7. Owoce świeże i mrożone.
  8. Zboża i surowce rolne służące do produkcji żywności, pasz i tłuszczów roślinnych.
  9. Produkty przemysłu młynarskiego, w szczególności: mąki, kasze, grysiki i granulki zbożowe.
  10. Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego.
  11. Przetwory spożywcze, w szczególności z mięsa, drobiu, ryb oraz z warzyw i owoców.
  12. Cukry i wyroby cukiernicze.
  13. Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka w proszku oraz pieczywo cukiernicze.
  14. Napoje bezalkoholowe
  15. Pozostałości i odpady przemysłu spożywczego, gotowe pasze dla zwierząt.
  16. Buraki cukrowe.
  17. Ziemniaki.
  18. Drożdże piekarskie prasowane i w formie mleczka drożdżowego.
  19. Podłoże uprawowe pieczarek.